Małopolskie Smaki zawitały do Brzeszcz

7 lipca w Brzeszczach miłośnicy wyśmienitego jedzenia w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku mogli m.in. skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania. Nie zabrakło gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce.


Jubileuszowe „Pełno… LETNIE Smakowanie” – pod takim hasłem odbywa się tegoroczna, osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Drugim przystankiem wydarzenia były Brzeszcze. Koneserzy i smakosze mogli odnaleźć tu m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych.
Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, nie zabrakło warsztatów, zabaw i konkursów. Wydarzenie zwieńczyły pokazy iluzjonisty, występ zespołu Megitza i okolicznościowy tort.
– Cieszę się, że są z nami Koła Gospodyń Wiejskich, które serwują nam smaki znane nam z dzieciństwa, ale też lokalni producenci, którzy proponują zdrową i bezpieczną żywność. To znak rozpoznawczy nie tylko w Małopolsce, ale także w całym naszym kraju. Festiwal Smaku pokazuje jakie walory smakowe ma Małopolska, a w połączeniu z turystyką daje to świetny efekt synergii – powiedział wicemarszałek Łukasz Smółka.
Szefem festiwalowej kuchni w Brzeszczach był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, znany z poprzednich edycji, wtórowały mu członkinie kół gospodyń wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami. Było smacznie, pysznie, radośnie i kolorowo!
Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.
Wśród kół gospodyń wiejskich najlepsze okazały się przedstawicielki KGW w Wilczkowicach. Przygotowane przez nie wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla – zostały wybrane najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Brzeszczach-Borze, które przyrządziły chłodnik z buraczka i polędwicę pieczoną w boczku z sałatką z kalarepki. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW w Przeciszowie, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu kwasówką z jajkiem.
W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęli Adam i Antoni Piskorkowie za żur na oryginalnym zakwasie, drugie przypadło Cukiernio-Lodziarni „Melba” za lody czarny bez, a trzecie zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” za werbenę cytrynową w soku jabłkowym.

Zwycięzcy Małopolskiego Festiwalu Smaku w Brzeszczach

Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wilczkowicach – wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Brzeszcze – Bór – chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Przeciszowie – kwasówka z jajkiem
  • wyróżnienia:
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeszczach – dziama
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Porębie Wielkiej – żurek na maślance
    • Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich – Twórczych Kobiet – leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami

Wystawcy:

  • I miejsce – Bracia Piskorkowie Adam i Antoni – żur na oryginalnym zakwasie
  • II miejsce – Cukiernio-Lodziarnia „MELBA” – lody Czarny Bez
  • III miejsce – Tłocznia Owoców „Pawłowski” – werbena cytrynowa w soku jabłkowym
  • wyróżnienia:
    • Lavendziarnia Stoki 6 – Ocet z kwiatów bzu i kwiatów lawendy
    • Przetwórstwo mięsne „Płatek” – Kiszka wiejska
    • „U Mądrego” – Zakład masarski – Pasztetowa podwędzana