Jak wybrać pieczywo?

Jesz je każdego dnia. Na śniadanie, drugie śniadanie, kolację, czasem również do obiadu, jako dodatek do dań typu bigos czy fasolka po bretońsku.

Czasem przygotowujesz z niego tosty lub grzanki. Doskonale zaspokaja głód, łatwo i szybko można przygotować z niego pyszny posiłek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zawiera pieczywo? Czy jesz odpowiednie dla siebie?
 
Wielu twórców popularnych diet eliminuje ten składnik, mówiąc, że chleb jest wysokokaloryczny i zawiera gluten. Uważam, że wyeliminowanie pieczywa nie jest dobrym pomysłem. Mamy tak ogromny wybór różnych jego rodzajów, że każdy z nas może wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych (z których pozyskiwana jest energia), błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i magnezu. Dlaczego pieczywo pełnoziarniste jest lepsze? Dzięki zawartości większych ilości błonnika pokarmowego dłużej się trawi, wolniej wchłania, wolniej podnosi poziom glukozy we krwi, przez co dłużej daje uczucie sytości i nie kusi cię na podjadanie niezdrowych przekąsek między posiłkami.
 
Najważniejsze, żebyś zawsze przejrzał skład pieczywa, które kupujesz. Jeśli na chlebie przyklejona jest kartka ze składem, problemu nie ma, co jeśli takiej karteczki nie ma? Możesz zawsze poprosić sprzedawcę o podanie składu. Najczęściej jest on dostępny w specjalnym zeszycie, czasem też możliwe jest wydrukowanie składu dla klienta. 
Zwracaj zawsze uwagę, żeby skład był jak najkrótszy. Dobrze jest, jeśli na pierwszym miejscu znajdziesz mąkę pełnoziarnistą. Pamiętaj, że składniki zawsze wymieniane są malejąco. 
Przykładowe składy dobrego pieczywa:
  • Chleb żytni:mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720, zakwas żytni (mąka żytnia typ 720, woda), woda, sól
  • Chleb graham: mąka pszenna graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, zakwas żytni (mąka żytnia typ 720, woda), woda, drożdże, sól.
 
Jeśli zdarza ci się zjadać pieczywo tostowe, również bacznie przyjrzyj się jego składowi. Można znaleźć takie z prostym składem, niestety jest też wiele takich, które zawierają substancje konserwujące i polepszacze. Zdajesz sobie na pewno sprawę z tego, że pieczywo z dobrym składem jest ważne tylko kilka dni, potem wysycha, natomiast termin przydatności do spożycia pieczywa tostowego to często kilka tygodni. Skład takiego pieczywa nie może być naturalny!
 
Często pacjenci pytają mnie, czy lepiej jeść bułki czy chleb. Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia, ważne, by skład był dobry.
Jeśli jesteś osobą zdrową, nie masz problemów z przewodem pokarmowym możesz zjadać właściwie każde pieczywo. Im bardziej różnorodne, tym lepiej. Szczególnie warte polecenia jest pieczywo żytnie razowe na zakwasie.
 
Jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność szczególnie ważne jest, żeby głównym składnikiem była mąka pełnoziarnista o jak najwyższym typie (1850 lub więcej). Sprawdź też, czy nie ma karmelu i Rugomaltu.
Jeśli czasem masz zgagę lub wzdęcia, wybieraj raczej pieczywo graham lub orkiszowe. Znajdziesz w nim sporo błonnika pokarmowego, ale ten rodzaj pieczywa działa łagodniej na przewód pokarmowy niż pieczywo żytnie razowe.
 
Gdy dokuczają Ci zaparcia albo masz podniesiony poziom cholesterolu, wybieraj pieczywo z ziarnami. Zawarty w nich błonnik pokarmowy i nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpłyną na twój profil lipidowy i ułatwią wypróżnianie.
 
Jeśli masz chorobę wrzodową żołądka, zapalenie trzustki czy uciążliwą biegunkę nie wahaj się zjadać pszenne, jasne pieczywo z oczyszczonej białej mąki. Takie, najlepiej czerstwe pieczywo znacznie zmniejszy twoje dolegliwości.
 
Jeśli rozpoznano u ciebie celiakię (chorobę trzewną, polegającą na nietolerancji nawet niewielkich ilości glutenu) lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, wypróbuj coraz bogatszy asortyment pieczywa bezglutenowego, które poznasz po umieszczonym na opakowaniu symbolu przekreślonego kłosa.
 
Jak widzisz temat pieczywa jest bardzo szeroki. Warto przyjrzeć się dokładniej temu, co zjadamy w tak dużych ilościach. Może nawet skusisz się na upieczenie własnego chleba lub bułek? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy!
 
Marta Tobiczyk
 
 
Rubryka redagowana we współpracy z Poradnią Dietetyczną „Dieta i My”
www.dietaimy.pl, tel. 513 691 529, e-mail: poradnia@dietaimy.pl
 
 

Przepisy na zdrowe pieczywo

 
Chleb pełnoziarnisty
Zarobić w dużym naczyniu:
  • 1 garść zakwasu (2-3 łyżki)- od kogoś, kto już piecze chleb/ kupiony w sklepie/ zrobiony własnoręcznie (dużo przepisów można znaleźć w internecie),
  • 250g mąki na żurek,
  • 250 ml letniej wody/
 
Wymieszać i zostawić przykryte ściereczką w cieple na około 6-8 godzin (można na noc)
Potem dodać:
  1. 500 g mąki tortowej,
  2. 500 g mąki razowej pszennej typ 1500-2000
  3. 2 łyżeczki soli,
  4. 750 ml letniej wody
  5. ¾ szklanki mieszanki: siemię lniane, płatki owsiane i otręby,
  6. orzechy włoskie posiekane 100 g,
  7. 25 g drożdży.
 
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, zostawić przykryte na około 2 godzin do wyrośnięcia. Potem odłożyć do słoiczka 2-3 łyżki zakwasu i włożyć do lodówki (może leżeć około 2 tygodni).
2 duże foremki keksówki wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do nich ciasto. Można posypać makiem lun otrębami. Zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni. Włożyć chleb na 15 minut. Zwiększyć temperaturę do 180- 200 stopni, piec 30-40 minut. Wyjąć chleb z foremek, włożyć do piekarnika na 10 minut do góry dnem.
 
 
Szybkie bułki pełnoziarniste
  • 40g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 250 ml wody,
  • 300g  mąki pszennej razowej lub orkiszowej typ 1500 lub więcej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 20 g oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • słonecznik 80 g,
  • jajko do posmarowania
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, podgrzać do temp. Około 35 stopni.
Dodać mąki, olej, sól i słonecznik, dobrze wyrobić. Uformować bułeczki (około 7-8szt). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika. Piec 20 minut w 200 stopniach.
 


Lista Poradnik dietetyka
Strona główna

Reklama

Reklama

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama