Wpływ odżywiania skórę

Zima to trudny okres dla naszej cery i włosów.

Niskie temperatury na zewnątrz, suche ciepłe powietrze w zamkniętych pomieszczeniach, śnieg często sypiący w twarz, szaliki, czapki nakładane często również na czoło i brodę, żeby było cieplej, a w ostatnim czasie również wszechobecne i obowiązkowe maseczki powodują przesuszenie skóry oraz łamliwość i elektryzowanie się włosów.
Oczywiście niemałe znaczenie ma tu odpowiednia pielęgnacja kosmetykami, ale również sposób odżywiania mocno wpływa na stan skóry na dłoniach czy twarzy oraz nasze włosy.
 
Ważne jest przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania oraz zwrócenie uwagi na podaż ważnych składników pokarmowych, witamin i minerałów.
  1. Jedz 5 posiłków o stałych porach. Pierwszy posiłek zjedz do godziny po wstaniu z łóżka, ostatni na 3 godziny przed snem.
  2. Pij odpowiednią ilość płynów. Najlepiej jeśli będzie to woda mineralna z ogólną mineralizacją powyżej 500mg składników mineralnych w 1l.  Staraj się codziennie wypić 1,5-2l wody. Część płynów możesz zastąpić herbatkami ziołowymi i owocowymi. Sprawdź czy w składzie są same owoce i zioła, a nie ma aromatów. 
  3. Staraj się ograniczyć kawę do 2 filiżanek dziennie oraz mocną czarną herbatę. Wyklucz z codziennego jadłospisu napoje typu cola, kolorowe napoje gazowane i napoje energetyzujące.
  4. Zadbaj o podaż odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka. Zjadaj chude mięso, ryby i jajka. Nie zapominaj również o białku pochodzenia roślinnego. Znajdziesz je w kaszach, pieczywie czy szczególnie polecanych nasionach roślin strączkowych.
  5. Ogranicz spożycie produktów zawierających tłuszcze nasycone. Zmniejsz w swojej codziennej diecie ilości tłustego mięsa, masła, smalcu. Wyklucz użycie margaryn w kostkach i oleju palmowego, dodawanego do wielu produktów spożywczych. Zwiększ spożycie ryb, olejów roślinnych, orzechów i nasion. Dodawaj je do sałatek i koktajli.
  6. Ogranicz spożycie alkoholu, szczególnie drinków i piwa. Wytrawne wino od czasu do czasu może się pojawić w twoim jadłospisie. Jednak w  trakcie i po jego spożyciu pij większe ilości wody.
  7. Zawsze czytaj skład produktów, które kupujesz. Wybieraj te, które mają krótką listę prostych składników. Unikaj konserwantów i barwników.
  8. Staraj się jak najmniej jeść na mieście. Unikaj dań typu fast-food. Nigdy nie wiesz do końca, co znajdziesz w składzie takich potraw i jak dużo porcji było smażone na jednym tłuszczu.
  9. Unikaj dań do odgrzania typu instant. Często zawierają olej palmowy, glutaminian sodu i zbyt dużo soli.
  10. Uważaj na słone przekąski takie jak chipsy, orzeszki w słonej chrupiącej panierce i paluszki. Mają nie tylko dużą zawartość tłuszczu, ale również soli, aromatów i konserwantów.
  11. Witaminy, które wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci to (w nawiasie znajdziesz główne źródła tych witamin):
    • witamina A (wątróbka, marchewka, dynia, papryka, brokuły, masło, tran, jajka),
    • witamina E (oleje roślinne, jajka, orzechy),
    • witaminy z grupy B (różne witaminy z tej grupy znajdziesz praktycznie we wszystkich zdrowych produktach, takich jak mięso, ryby, nasiona zbóż, nasiona roślin strączkowych, większość warzyw i owoców).
  12. Składniki mineralne, na które warto zwrócić uwagę to:
    • cynk (boczniaki, pestki dyni, ryby, kasze, pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe),
    • magnez (kakao, gorzka czekolada, orzechy, woda mineralna),
    • selen (brązowy ryż, orzechy- głównie brazylijskie, chude mięso, ryby, owoce morza),
    • wapń (mleko i jego przetwory, zielone warzywa, woda mineralna),
    • żelazo (mięso, głównie czerwone, jajka, zielone warzywa),
    • miedź (otręby, pieczywo pełnoziarniste, awokado).
  13. Dobrym pomysłem na dostarczenie do organizmu wyżej wymienionych składników są zdrowe, kolorowe koktajle, na które przepisy znajdziesz w ramce obok.
  14. Jeśli mimo stosowania się do powyższych zaleceń nadal masz problem ze skórą, warto zrobić testy na alergie i nietolerancje pokarmowe. Częstą przyczyną zmian jest nietolerancja białka mleka krowiego, cytrusów i orzechów.
 
Jak widzisz stan twojej skóry, włosów i paznokci w dużym stopniu zależy od ciebie i tego, jak wygląda twoje odżywianie. Zacznij już dziś wprowadzać zmiany, a na wiosnę na pewno będziesz mógł się pochwalić piękniejszym i zdrowszym wyglądem! 
 
Marta Tobiczyk
 
Rubryka redagowana we współpracy z Poradnią Dietetyczną „Dieta i My”
www.dietaimy.pl, tel. 513 691 529, e-mail: poradnia@dietaimy.pl
 
 
Koktajle wzmacniające
Koktajl z sezamem
30g sezamu, 50g mrożonych truskawek, 50g banana,150ml maślanki naturalnej- wszystko dokładnie zmiksować
 
Koktajl szpinakowo-jabłkowy
50g świeżych liści szpinaku,100g jabłka,1 plasterek limonki, mleko kokosowe (50ml), imbir świeżo starty- wszystko dokładnie zmiksować, rozcieńczyć wodą niegazowaną 
 
Koktajl bananowo-szpinakowy
50g banana, 40g winogron, 30g jabłka, 40g świeżych liści szpinaku, 10g ziaren słonecznika, 5g płatków migdałów- zmiksować
 
Koktajl z pietruszki
kilka gałązek zielonej pietruszki, 2 suszone morele, 1 łyżka soku z cytryny, pół jabłka- zmiksować, rozcieńczyć 200ml wody lekko gazowanej
 
Koktajl z maślanki
maślankę naturalną (200ml), borówki mrożone (100g) i orzechy włoskich (20g) - zmiksować
 
Koktajl z mleka owsianego 
mleko wsiane (150ml), siemię lniane (5g), banan (50g) i migdały (5g) - zmiksować
 
Koktajl z ryżem
banan (50g),mleko sojowe(150ml), 30g ugotowanego ryżu, 5g miodu- zmiksować
 
Koktajl z nasionami chia
30g płatków owsianych górskich, 150ml mleka ryżowego lub maślanki naturalnej, owoce- np. mrożone borówki 50g, 20g nasion chia- zmiksować
 
Koktajl z kasza jaglaną
kasza jaglana (30g surowej- ugotować) z winogronami (200g), płatkami migdałowymi (5g) i jagodami goji (5g)- zmiksować, rozcieńczyć mlekiem migdałowym (150ml)
 
Koktajl z makiem
2 suszone morele (namoczyć pół godziny, odsączyć ), mak niebieski 20g, mleko migdałowe (200ml)- zmiksować
 
Koktajl orzechowy (nienasycone kwasy tłuszczowe)
3 orzechy włoskie, 4 migdały (namoczyć razem z orzechami, odsączyć), 2 mandarynki, łyżeczka nasion chia, woda mineralna niegazowana (150ml)- zmiksować
 
Mięta z czekoladą (duża zawartość magnezu)
1 łyżeczka naturalnego kakao, 2 listki świeżej mięty, 2 łyżeczki miodu, mleko krowie lub migdałowe (200ml) – zmiksować
 
Wzmacniający koktajl jaglany
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 20g suszonej żurawiny, 30g orzechów, 1 łyżeczka miodu, 150ml mleka krowiego lub roślinnego- zmiksować
 
Wzmacniający koktajl z kaszą kuskus (węglowodany, duża dawka energii)
pół szklanki ugotowanej kaszy kuskus, 2 daktyle, pokruszona połowa laski wanilii- zmiksować
 
 


Lista Poradnik dietetyka
Strona główna

Reklama

Reklama

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama