Jak dbać o odporność

Warto zadbać o ogólną odporność organizmu, przez co choć w niewielkim stopniu można zmniejszyć również ryzyko zarażenia koronawirusem.

Od wczesnej wiosny właściwie cały świat zmaga się z pandemią koronawirusa. Teraz, również ze względu na to, że jesień sprzyja wszelakim infekcjom, zapadalność na Covid-19 gwałtownie wzrasta. Każdy z nas powinien stosować się do wszystkich ogłaszanych zaleceń, między innymi DDM, czyli zachowywać dystans, nosić maseczkę i stosować środki dezynfekcyjne. Warto również zadbać o ogólną odporność organizmu, przez co choć w niewielkim stopniu można zmniejszyć ryzyko zarażenia.
Niestety odporności nie zbudujemy w tydzień. Na dobrą odporność pracujemy cały rok. Wpływa na nią wiele czynników, takich jak zdrowe odżywianie, dostarczenie wszystkich niezbędnych składników, aktywność fizyczna, unikanie stresu i odpowiednia ilość snu.
 
Warto przyjrzeć się składnikom, które mogą tą odporność zwiększać.
Probiotyki – odbudowują dobrą florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego, uszczelniają jelita, przez co mniej niepożądanych substancji wnika do krwioobiegu. Naturalnie występujące probiotyki znajdziemy w przekwaszonych produktach mlecznych (kefiry, jogurty, maślanki) oraz w kiszonkach (kapusta, ogórki).
Witamina D3 – odpowiada nie tylko za mineralizację naszych kości, ale również za odporność. Wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W pokarmach nie ma jej zbyt wiele. Znaleźć ją można w rybach, olejach, jajkach i grzybach. Niestety wielu z nas cierpi na niedobór tej witaminy. Zaleca się jej suplementację od października do kwietnia. Dawkę powinien ustalić lekarz na podstawie poziomu witaminy we krwi, wieku i masy ciała. U osób z nadwagą i otyłością zapotrzebowanie na tą witaminę jest wyższe.
Witamina C – skraca czas trwania przeziębienia i łagodzi jego skutki. Naturalnie występuje w dużych ilościach  w natce pietruszki, czarnej porzeczce, cytrusach, czerwonej papryce czy ziemniakach. Pamiętaj o tym, że witamina C jest mało odporna na działanie temperatury, dodawaj więc cytrynę do herbaty dopiero wtedy, gdy już trochę przestygnie.
Beta-karoten – w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. Jest znanym antyoksydantem, zmniejsza produkcję wolnych rodników tlenowych, przez co wzmacnia nasz organizm. Znajdziesz go w marchewce, dyni, na którą teraz mamy sezon oraz w morelach, mango czy batatach.
 
Warto również wspomnieć o przyprawach, które mogą wzmacniać naszą odporność. Często wykorzystujemy tylko pieprz i sól, zapominając, że inne przeprawy mogą znakomicie rozgrzać organizm.
  • imbir – roślina mająca działanie rozgrzewające, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Korzeń imbiru warto dodawać np. do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną, a także do koktajli i sosów.
  • kurkuma – korzeń tej rośliny zawiera substancję czynną – kurkuminę, która ma wiele cennych właściwości. Między innymi działa przeciwnowotworowo, wspomaga pracę mózgu, a także wzmacnia odporność. Możesz ją z powodzeniem dodawać do sosów czy gotującego się ryżu.
  • goździki – suszone pąki goździkowca korzennego. Dzięki działaniu przeciwbólowemu i przeciwbakteryjnemu sprawiają, że organizm szybciej się regeneruje w czasie przeziębienia. Warto goździki dodać do zimowej herbaty z miodem i imbirem.
  • cynamon – kora cynamonowca. Ma działanie przeciwobrzękowe i przeciwbólowe. Pomaga również obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Któż z nas nie skusi się na ryż z jabłkiem i cynamonem albo aromatyczną szarlotkę? Cynamon możesz również dodać do kawy czy gorącego kakao.
  • czosnek – roślina nazywana często naturalnym antybiotykiem, wspomaga leczenie infekcji wirusowych, rozgrzewa, wzmaga potliwość. Zawiera flawonoidy, witaminy, potas, wapń i magnez. Osoby mniej wrażliwe na charakterystyczny smak i ostrość czosnku mogą go np. pokroić w plasterki i zjeść wraz chlebem posmarowanym masłem, można również rozgnieciony ząbek czosnku zalać ciepłym mlekiem lub po prostu dodać do wielu dań.
  • kardamon – pomaga w walce z przeziębieniem, a także w walce z nadwagą. Odświeża również oddech. Możesz dodać go do rozgrzewającej herbaty lub do dań w orientalnym stylu.
  • chili – odpowiedzialna za ostry smak kapsaicyna działa rozgrzewająco, rozszerzająco na naczynia krwionośne. Wspomaga również trawienie. Warto dodawać do sosów lub do  gorzkiej czekolady na gorąco.
 
Nie sposób też nie wspomnieć o miodzie. Działa on antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwstarzeniowo. Pamiętaj jednak o tym, że miód podgrzany do ponad 40 stopni traci część swoich właściwości. Dodawaj więc miód do napoju dopiero po jego ostudzeniu.
 
Nie mamy do końca wpływu na to, czy dojdzie u nas do infekcji koronawirusem. Skoro jednak możemy mieć wpływ na wzmocnienie swojego organizmu i choć minimalne zwiększenie odporności, chyba warto to zrobić. Ja próbuję, a Ty?
 
Marta Tobiczyk
 
Rubryka redagowana we współpracy z Poradnią Dietetyczną „Dieta i My”
www.dietaimy.pl, tel. 513 691 529, e-mail: poradnia@dietaimy.pl
 

Dania wzmacniające odporność

Kurczak w sosie paprykowym
  • 150 g piersi z kurczaka,
  • pomidor 100 g,
  • pół papryki czerwonej (50 g),
  • mały ząbek czosnku,
  • 40 g cebuli,
  • papryka słodka i chili, sól, pieprz.
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 10g oleju
Kurczaka pokroić w paseczki, zamarynować w słodkiej papryce, soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać cukier, roztopić, ale nie przypalić.
Wrzucić kurczaka, na wysokiej temperaturze lekko go zarumienić.
Pomidora bez skórki, paprykę, cebulę i czosnek zblendować na gładki mus. Wlać mus do kurczaka, dusić pod przykryciem około 20-30 minut.
 
Zupa krem z dyni (2 porcje)
  • 40 g cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 200 g dyni obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę,
  • 50 ml soku pomarańczowego 100%,
  • 1 mała marchewka (50 g),
  • 1 ziemniak (100 g),
  • lubczyk, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir do smaku
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać olej. Podsmażyć na dnie garnka. Dodać dynię, ziemniaka i marchewkę drobno pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach. Dodać 1l wody. Gotować 30minut. Dodać sok pomidorowy, przyprawy. Gotować jeszcze 10 minut. Zmiksować.
 
Spaghetti ze szpinakiem
  • 480 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
  • szpinak baby 50 g,
  • masło klarowane 5 g,
  • ser feta 50 g,
  • parmezan 10 g,
  • jogurt naturalny grecki 50 g,
  • ząbek czosnku,
  • chili suszone,
  • gałka muszkatołowa
Makaron ugotować. 
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, gałkę muszkatołową i chili, podsmażyć, żeby uwolniły aromat. Dodać szpinak. Dusić, dopóki nie zwiędnie. Dodać ser feta i jogurt, podgrzać, wymieszać z makaronem. 
Posypać startym parmezanem. 

 


Lista Poradnik dietetyka
Strona główna

Reklama

Reklama

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama