Wielkanoc na zdrowie!

Jak przetrwać Święta bez zbędnych kilogramów ale też bez poczucia, że nic nie wolno nam zjeść?

Wielkanoc to piękne święto. Kojarzy się nam z wiosną, budzącą się do życia przyrodą, radością w rodzinnym gronie, ale również z jedzeniem ogromnych ilości często kalorycznych posiłków.
Jak zatem przetrwać Święta bez zbędnych kilogramów ale też bez poczucia, że nic nie wolno nam zjeść? Portale internetowe prześcigają się w przepisach na dietetyczne dania na święta. Często wydają się one nieatrakcyjne i bez smaku. Czy musimy rezygnować z tradycyjnych świątecznych dań? Moim zdaniem: nie!
Czasem wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad.Najważniejsze: Nie rób wielkich zakupów!
Listę potrzebnych produktów zrób na spokojnie w domu. Przeanalizuj, jak dużo czasu spędzisz w domu i przelicz, ile przez ten czas dasz radę zjeść. Być może święta spędzisz u rodziny, więc duże zakupy nie będą potrzebne?
Przygotuj żołądek na święta. Już dziś postaraj się o regularne posiłki, małe objętościowo i łatwostrawne. Staraj się unikać produktów smażonych w panierkach, tłustych sosów czy słodyczy. Pij również dużo wody mineralnej (1,5-2 l) z mineralizacją 500-1000 mg składników mineralnych/ 1 l.
 
Często problematycznym dniem dla osób jedzących 5 posiłków dziennie jest Wielki Piątek. Kościół bowiem zaleca zjadanie tylko 3 posiłków. Zjedz więc 3 główne posiłki (śniadanie, obiad i kolację),a pozostałe dwa zastąp szklanką  (250-300 ml) owocowo- warzywnego lub warzywnego soku.
 
W Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny również staraj się zjeść tylko 5 posiłków. Zjedz pożywne śniadanie wielkanocne. Jeśli jesz coś bardziej tłustego i smażonego, nałóż sobie małą porcję, a resztę talerza uzupełnij warzywami. Będziesz mieć poczucie, że zjadłeś to, na co masz ochotę, a nie dostarczysz dodatkowych kalorii. Im wcześniej w ciągu dnia zjesz bardziej kaloryczny posiłek, tym lepiej. Organizm spokojnie strawi go do wieczora. Możesz też wybrać się na przedpołudniowy długi spacer lub pojeździć na rowerze.
Zjedz również nieduży kawałek ulubionego ciasta- ale potraktuj je jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przez cały dzień staraj się pić dużo wody mineralnej. Możesz do niej wkroić kilka plasterków cytryny, limonki lub pomarańczy.
 
Na koniec najważniejsze! Święta trwają tylko 2 dni! Od wtorku powróć do zdrowych nawyków żywieniowych!
Jeśli jednak chcesz spróbować zdrowszych, a równie smacznych dań na święta, zapraszam do naszej mini książki kucharskiej zamieszczonej w ramce obok.
 
Marta Tobiczyk
 

Rubryka redagowana we współpracy z Poradnią Dietetyczną „Dieta i My”

www.dietaimy.pl, tel. 513 691 529, e-mail: poradnia@dietaimy.pl

 

Świąteczne przepisy

Sałatka z groszku, ogórka i koperku

  • 100g świeżego lub mrożonego groszku
  • Ogórek zielony 100g
  • 10g oleju z pestek winogron
  • Pół łyżeczki octu jabłkowego
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ziarenka serka wiejskiego 50g
Groszek gotować 6-10 min we wrzątku.  Odcedzić, przelać zimną wodą, odczekać, aż wystygnie. Ogórka pokroić w półplasterki- można ze skórką. Połączyć z groszkiem, koperkiem i szczypiorkiem.
Z pozostałych składników przygotować sos. Polać nam sałatkę.
Posypać ziarenkami serka wiejskiego.
 
Jajka faszerowane pomidorami suszonymi
  • 4 jajka
  • Pomidory suszone w oleju 30g
  • Jogurt naturalny 50g
  • Słonecznik 10g
  • Zioła prowansalskie
Jajka ugotować na twardo, przekroić na połowę, wydrążyć żółtka. Żółtka połączyć z jogurtem, posiekanymi pomidorami, słonecznikiem i przyprawami. Nałożyć farsz na białka. Posypać słonecznikiem.
 
Pasztet z soczewicy
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 100g nasion słonecznika
  • 100g płatków owsianych
  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g marchewki
  • 50g pietruszki
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • Natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • Olej rzepakowy
  • Sezam i słonecznik do dekoracji
Soczewicę przepłukać, zalać 2 szklankami wrzątku, dodać trochę soki, liście laurowe, gotować po przykryciem 20 minut. Wyciągnąć liście laurowe.
Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min. Odlać wodę. To samo zrobić z płatkami owsianymi.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, dusić 10 minut.
Wszystkie składniki połączyć w dużej misce. Doprawić do smaku.
Przełożyć do keksówki wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać na górze słonecznikiem i sezamem. Piec 45 minut w 180 stopniach, aż pasztet lekko się zarumieni i brzego zaczną odchodzić od foremki.
 
Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy
  • 200g ciecierzycy z puszki
  • 100g cukru brązowego lub ksylitolu
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • 40g oleju kokosowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciecierzycę wypłukać i odcedzić. Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno posiekać.  Wszystkie składniki zmiksować blenderem. 
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Przed podaniem wystudzić (ciasto ma być wilgotne).Porcja to 80g.
 

 


Lista Poradnik dietetyka
Strona główna

Reklama

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama